Roovers

BPM – Hoe haal ik er mijn voordeel uit?

Home  /  Algemeen  /  BPM – Hoe haal ik er mijn voordeel uit?

Waarschijnlijk heb je vast weleens iemand ontmoet die je vertelde over het kopen van een auto in het buitenland en dat dit voordeliger is dan het kopen in Nederland. Wellicht is de afkorting bpm weleens gevallen en heb je hier iets van meegekregen. Om dat dit voor veel mensen een ‘ver-van-mijn-bed-show’ is leggen we je graag uit wat bpm precies is en hoe je hier het beste op kunt besparen.

Wanneer betaal ik bpm

De afkorting bpm staat voor Belasting Personenauto’s en Motorrijtuigen. Deze belasting wordt berekend op basis van CO2-uitstoot en netto aanschafwaarde van de auto. Nederland is uniek in Europa met deze regel, waardoor er kansen op besparing ontstaan.

Er zijn een aantal scenario’s mogelijk wanneer je bpm dient te betalen:

  • Wanneer je een geïmporteerde auto op naam laat zetten.
  • Wanneer je een bestelauto ombouwt tot personenauto.
  • Wanneer je in Nederland woont en een auto of motor met een buitenlands kenteken rijdt.
  • Wanneer de ondernemersregeling of gehandicapten regeling niet meer op jou en je voertuig van toepassing is.
  • Wanneer jij en/of je voertuig niet meer aan de regels voor gebruik voor taxi-of openbaar vervoer voldoen.
  • Wanneer je langer dan 14 dagen een huur of leaseauto met een buitenlands kenteken rijdt.
  • Wanneer na een aanpassing je auto of motor meer CO2-uitstoot, dan toen deze geregistreerd werd (bron: Ervaren auto importeur Easyimport.nl).

Voordeel uit bpm

Het meest voorkomende scenario waarbij mensen kunnen en willen besparen uit de bpm-regeling is bij de aanschaf van een auto of motor uit het buitenland. Om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk bpm betaald dien je op de volgende zaken te letten bij je aangifte.

  • Kies het voordeligste bpm-jaar.

Veel mensen zijn niet op de hoogte van het feit dat ze zelf het bpm-jaar kunnen kiezen die op hun regeling wordt toegepast. Je kunt elk jaar kiezen tussen de datum van tenaamstelling in het buitenland en de huidige datum. Een klein beetje research op internet leert je snel wat het meest voordeligst is om toe te passen.

  • Kies de trade waarde uit Nederland en laat je auto taxeren.

De trade waarde, ook wel handelswaarde van de auto ligt in Nederland vaak lager dan die in het buitenland. Dit heeft met de Nederlandse markt te maken en dit is eigenlijk als sinds jaar en dag het geval. Door de lagere Nederlandse aanschafwaarde te kiezen wordt ook de uiteindelijke bpm over een lagere waarde berekend. Daarnaast is het zo dat je door het laten taxeren vaak zelfs op een nog lagere waarde uitkomt en je nog meer bespaart.

  • Pas op met derden.

Er zijn veel aanbieders en bemiddelaars met online bpm calculators, maar deze zijn niet altijd even betrouwbaar. Maak hier dan ook slechts gebruik van, als je 100% zeker bent dat het te vertrouwen is en voorkom teleurstelling en onverwachte extra kosten.

Dit hulpmiddel voor BPM aangifte kunnen we aanbevelen.

Door bovengenoemde adviezen toe te passen zal je absoluut de grootste besparing uit de bpm-regeling halen. We weten op dit moment nog niet hoe lang de bpm-regeling nog van toepassing blijft, want ook in Den Haag is men erachter dat het systeem wellicht achterhaald en enigszins fraudegevoelig is. Het Feit dat Nederland het enige lang in Europa is met deze regeling draagt ook niet bij. Er zijn al concrete plannen om de bpm-percentages naar beneden te halen richting 2020 en misschien volledig te schrappen richting de toekomst.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *